Ζωγραφοσ

Card Image
Τα άλογα

Το άλογο από την αρχαιότητα, βοηθούσε στις αγροτικές εργασίες. Τραβούσε το άροτρο, που έσκαβε τα αυλάκια, όργωνε τη γη και την προετοίμαζε για την σπορά. Το
άλογο υπήρξε εργαλείο πολέμου. Εκπαιδευμένο και στολισμένο με περίτεχνα χαλινάρια,  συμμετείχε στις μάχες που διεξήγαγαν οι πολεμιστές στις κατακτήσεις τους. Το συναντάμε στην ιστορία της τέχνης σε πολλά πορτρέτα, παραγγελμένα από βασιλιάδες ή ευγενείς που επιθυμούσαν να αποθανατιστούν έφιπποι σε ένα περήφανο άτι. Αγαπάει τον άνθρωπο και είναι θεματοφύλακας των ιδανικών του, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της εξουσίας.

Card Image
Οι σταυροφορίες 1000 χρόνια μετά "DESEO PAX"

Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας της τρίτης χιλιετίας, η γη βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μία άγρια πραγματικότητα. Ένοπλες διαμάχες, παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, διεθνής ανταγωνισμός, συνεχείς ξεσηκωμοί, μηχανορραφίες που υποθάλπονται από τους ανώτατους λειτουργούς των κυβερνήσεων και τους θρησκευτικούς αρχηγούς δίνουν συνεχή εναύσματα να αλληλοσυγκρουστούν έθνη και να καταστραφούν αρχαίοι πολιτισμοί (τα διαμάντια της πολιτιστικής κληρονομιάς μας). Η Σοβαρή λογοκρισία, οι μαζικές εκτελέσεις αθώων, εν ονόματι του Θεού (όποιος κι’ αν είναι αυτός) συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Και πίσω από όλα αυτά, ο θρησκευτικός φανατισμός. Ο ΧΧΙος αιώνας θυμίζει τον Μεσαίωνα…μυρίζει Μεσαίωνα. 

Card Image
Κοσμογονία

Η Μαρίνα Βαμβακά με αφαιρετικό λυρισμό τραγουδά την ελληνική εποποιΐα του Ησιόδου, την «Κοσμογονία», αγκαλιάζοντας τον χρονοχώρο. Χρησιμοποιεί χρώμα με λάδι το οποίο απλώνει με τη σπάτουλα, με το πινέλο και με τα δάχτυλα. 
Τα έργα αντανακλούν τη ζέστη, τον ενθουσιασμό και προκαλούν στο θεατή μια δυνατή συγκίνηση. Το φως και το χρώμα κατακλύζουν τα έργα τόσο που ξεπερνούν τα όρια τους. Ο λυρισμός είναι συνεχής και εναρμονισμένος με τη διαίσθηση και το προνοητικό ένστικτο. Τα χρώματα διασταυρώνονται με ευαισθησία και αγάπη. Το μπλε ρίχνεται μέσα στο κόκκινο της φωτιάς και οι υδρατμοί μέσα στο ατέλειωτο σύμπαν. Οι φόρμες αβρώς δεμένες με το χρώμα  εκρήγνυνται. Ο χρόνος σβήνεται πίσω από την αυστηρότητα των γραμμών και η κίνηση δίνει την αιώνια ισορροπία στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Card Image
Νεκρές φύσεις

Οι «Νεκρές φύσεις», εμφανίζονται στην πρώτη ζωγραφική περίοδο της Μαρίνας Βαμβακά. Είναι θέμα διαλεγμένο από την αγάπη της να περιβάλλεται από όμορφα αντικείμενα τα οποία της δίνουν χαρά, αλλά και που της θυμίζουν παλιές ευτυχισμένες στιγμές. Έχει τη δυνατότητα να τα απεικονίζει με τρόπο   τρυφερό και προσωπικό. Τα τοποθετεί και τα ανατοποθετεί κάνοντας ατέλειωτους ενδιαφέροντες συνδυασμούς σαν σκηνοθέτης. Βάζει τα λουλούδια και τα φρούτα δίπλα σε αντικείμενα, ούτως ώστε να αναδυθεί και να εκτεθεί η ομορφότερη πλευρά τους. Οι συνθέσεις της είναι οι μαρτυρίες της καθημερινής ζωής: λευκά τραπεζομάντιλα, κεντημένα καρέ, λουλούδια σε βάζα κρυστάλλινα και πορσελάνινα, καφετιέρες, συνθέσεις φρούτων, κοχύλια, οστρακοειδή, σε ένα περιτύλιγμα από μεταξωτά υφάσματα drapés. Συνθέσεις σε πρώτο πλάνο, που αρνούνται την αυταπάτη του βάθους, αφήνοντας μόνον μικρά ανοίγματα   αέρινης προοπτικής σε μια γωνία στο πάνω μέρος του έργου της. 

Card Image
Θαλάσσιοι βυθοί

Εδώ, η ματιέρα είναι παρούσα φτιαγμένη από την χρυσή άμμο της ελληνικής παραλίας. Γίνεται το υπόστρωμα των φαντασμαγορικών βυθών της Μαρίνας Βαμβακά. Η οσμή της θάλασσας διαχέεται από την κίνηση του αλατισμένου νερού στην επιφάνειας της. Η ζωγραφική με το λάδι δίνει μια φανταστική γυαλιστερή διαφάνεια. Τα περάσματα με το πινέλο πάνω στη ματιέρα του έργου και με τη σπάτουλα στα λεία σημεία του δημιουργούνται οι υποβρύχιες φόρμες, που κινούνται ελεύθερα σε χώρο χωρίς τέλος. Η λαμπερή φωτεινότητα εγκαθίσταται με τις ακτίνες του ήλιου που διαθλώνται στο νερό και τελειώνουν το κοσμικό τους ταξίδι στο βυθό της θάλασσας. 

Card Image

Προφίλ της καλλιτέχνιδος

Σε μικρή ηλικία ταξίδεψε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της για μικρό χρονικό διάστημα στην Κωνσταντινούπολη, την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών της. Η αλλαγή αυτή επέδρασσε
έντονα στον τρυφερό παιδικό χαρακτήρα της, που τον γέμισε εντυπώσεις, εικόνες και πεποιθήσεις, τις οποίες και κράτησε μέχρι σήμερα.

Στο γυμνάσιο και στο λύκειο ήταν η μόνιμη επιμελήτρια όλων των τάξεων για το μάθημα
των τεχνικών. Τις ελεύθερες ώρες τις περνούσε στο ατελιέ της καθηγήτριάς της. Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής και μυήθηκε σε βάθος στην εικαστική τέχνη. Ήταν ώρες   γεμάτες πάθος για δημιουργία, ενθουσιασμό και φαντασία.