Heading

« ΣΕΚΕΡΙΜ »


Η Σεκερίμ είναι η κεντήστρα του σουλτάνο Αμπντού Χαμίντ Β΄, που τον υπηρετεί με αφοσίωση και συνδέεται μαζί του μ’ ένα παράφορο έρωτα. Η αγάπη τους δίνει ένα παιδί, τον πρίγκιπα Ομέρ Χαλίλ, που η ύπαρξή του είναι το μεγάλο της μυστικό. Ο σουλτάνος τη φωνάζει Σεκερίμ, που σημαίνει γλυκιά μου, ζαχαρένια μου. Τα ταλαντούχα χέρια της δουλεύουν μια ολόκληρη ζωή για να κεντήσουν τα ενδύματα του με χρυσές και ασημένιες κλωστές, να τα στολίσουν με διαμαντόπετρες, με ρουμπίνια και σμαράγδια. Ο θαυμασμός και η προσήλωση στο Πατισάχ της, σβήνουν τις οδύνες το σάλο, τη βοή και τις σφαγές που διαδραματίζονται έξω από το σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη, στα γειτονικά χωριά, στις Ηγεμονίες και Βασίλεια.

Η Σεκερίμ είναι καλλιτέχνης, κοσμική και ονειροπόλα. Αγαπάει τις γιορτές την επαφή με τις σουλτάνες και τις γυναίκες του χαρεμιού. Είναι η τυχερή και συγχρόνως η άτυχη γυναίκα που υπηρετεί τον Μεγάλο σουλτάνο και το χαρέμι του. Μέσα στα οθωμανικά παλάτια του Γιλντίζ και του
Ντολμαμπαχτσέ παρακολουθεί τα διπλωματικά παιγνίδια, που οδηγούν σε δύσκολες ημέρες την απέραντη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ζωή της, μια περιπέτεια αντιθέσεων, από τη μια ο πυρετός των συναισθημάτων και της όμορφης ζωής του παλατιού και της Πόλης και από την άλλη η συνεχής ανατριχίλα του φόβου, που χτυπά σαν καμπάνα στην καρδιά.

Η Ελισάβετ μοναχοκόρη της Σεκερίμ είναι μια σοβαρή σκληρή γυναίκα με διαφορετικό χαρακτήρα. Τη χαρά της ζωής την βρίσκει στις ειρηνικές πεδιάδες της Καππαδοκίας, που από το τέλος του 19ου αιώνα άρχισαν να γίνονται επισφαλείς από τις επιδρομές των ληστών και των τούρκων εθνικιστών.
Καλλιεργεί τα αχανή κτήματα που δίνουν πλούσιες σοδιές, και γεμίζουν τις αποθήκες του αρχοντικού της και τις γαλαρίες με μάλαμα, τα κιούπια με χρυσά φλουριά, και τις καρδιές μ’ ευδαιμονία. Ο αιώνας γυρνάει και αρχίζει η εκκαθάριση. Η Άγκυρα γίνεται η Μέκκα των εθνικιστών. Οι τουρκικές επιδρομές στα ρωμαίικα χωριά πληθαίνουν. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Μουσταφά Κεμάλ και μόνον αυτός ! Ο νεαρός επαναστάτης έχει μεγαλεπήβολα σχέδια. Θα εξοντώσει τους Αρμένιους, τους Εβραίους, τους Κούρδους, τους Χριστιανούς και με μανία θα
εξορίσει δια παντός τον σουλτάνο. Οι Συνθήκες διαδέχονται η μία την άλλη. Η Πολιτική, η κοινωνική και οικονομική ανακατάταξη γίνεται εμφανής σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Τουρκία και Ελλάδα. Ο Κεμάλ καθαρίζει τον τόπο από τους Ρωμιούς και ανοίγει την πόρτα της « Ανταλλαγής ». Στην Καππαδοκία η οικογένεια της Σεκερίμ θάβει βαθιά στο πατρικό χώμα το βιός μαζί με την ψυχή της, ενώ τα ανθρώπινα κορμιά τους πορεύονται προς την Κωνσταντινούπολη, όπου είναι « εταμπλί ». Εκεί, τους προστατεύει ο νόμος. Φθάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, στο σιδηροδρομικό σταθμό του Χαϋντάρπασα,  οι Νεότουρκοι αξιωματικοί αναγνωρίζουν  τη Σεκερίμ.